Gör en utflykt!

Borgåsunds by – Är du intresserad av historia och tycker om äldre, vackra hus? Då rekommeneras en lugn promenad bland husen i Borgåsund som trängs utmed åsens brant. Det trånga läget gör att samhället påminner om ett bohuslänskt fiskeläge. En promenad värt varenda steg!

Hornsåsen – ligger på bekvämt avstånd, endast 1,5 km från Borgåsunds Gästhamn, perfekt för en utflykt till fots eller med cykel. Hornsåsens gravfält hör till länets största med 200 gravar, de flesta runda stensättningar. Här finns också en kvadratisk och två skeppsformiga stensättningar, sju rösen, en hög, en treudd och en rest sten. Några gravar undersöktes på 1920-talet och fynden kan dateras till folkvandringstid 400-500 e Kr.

Säbygubben – självplockning jordgubbar. Ca 7 km från Borgåsunds hamncafé ligger Säbygubben som blivit ett välkänt varumärke och ett kvalitetsbegrepp för välsmakande jordgubbar i Mälardalen. Vägen från Borgåsund till Säbygubben går genom det vackra strömsholmsområdet och förbi Strömsholms slott. Tfn: 0220-44090

Borgåsundsfiskar´n – 1 kilometer från hamncafét kan du köpa färskrökt gös, sik, lax, ål och andra fiskdelikatesser. Ring fiskar´n John Berglund 0220-43237.

Hästkyrkogården 5 kilometer från Borgåsund, nere vid Österängarna, finns hästkyrkogården, där några kända hästar fått sin sista vila. Totalt finns det 13 gravstenar på kyrkogården och varje häst har sin alldeles egna, speciella historia, vilket du kan läsa om på små skyltar. De flesta har varit kända tävlingshästar – tagit medaljer på både OS och VM. Och för att hedra minnet av deras enorma prestationer har de fått en plats här.

Stora Ekeby Ridklubb 5 kilometer från Borgsåund ligger Stora Ekeby Gård som redan år 1304 omtalas för första gången. Sedan dess kan vi följa gårdens anor, öden och ägare. Det påstås att Carl von Linné bodde på Stora Ekeby under tiden han anlade anläggningarna på Åholmen. Och trivdes utmärkt. Varför förstår du när du kommer på besök. Och så har vi det här med hästarna och Stora Ekeby Ridklubb, STERK dit 80.000 besökare per år kommer för att njuta livet till häst! Läs mer om gården och hästarna på deras hemsida

Åholmens naturpark – 5 kilometer från Borgåsund ligger Åholmens naturpark som är resterna av den försöksträdgård som anlades i slutet av 1700-talet av Gustaf Reuterholm, en gång lärjunge hos Carl von Linné. Fågellivet är intressant bland med grönsångare och näktergal. Åholmen har flera promenadvägar och lämpliga platser för picknick. Tll Åholmen kan ni åka både bil, cykel eller med någon av våra småbåtar.

Ridskolan Strömsholm – 1 km från Borgåsund finns Ridskolan Strömsholm som inkvarterar omkring 250 hästar i sina vackra stallar från 1800-talet. För den som önskar kan guidade turer ordnas. Den här stallbacken är klart värt ett besök! Läs mer på deras hemsida

Westerqvarn Pub och Restaurang – Westerqwarn omtalades första gången 1457. Ägdes då av kungen.1867 byggdes den nuvarande kvarnen med fem kvarnstenar. En av länets största kvarnar. 1974 maldes det sista mjölet i Westerqwarn.Idag är Westerqwarn ombyggd till restaurang, pub, festvåning, café, kvarnmuseum, utställningar, konferens- och aktivitetsvåning. Avstånd från Borgsåunds Hamncafé, ca 5 km.

Strömsholms golfklubb ca 5 km från Borgåsunds Hamncafé ligger Strömslms Golfklubb, en 9-håls korthålsbana. Spel kan kombineras med lunch eller middag på Westerqvarns pub och Restaurang. Tfn: 0220-40030

Jazzens Museum – beläget ca 4 km från Borgåsunds Hamncafé och är landets största jazzkonsertarrangör sommartid utomhus med cirka 50 konsertdagar. Sommaren 2009 är elfte konsertsäsongen. Guidade visningar i museumet för grupper; ring och boka 0220-43330. Konsertprogrammet hittar du på hemsidan

Strömsholms slott -Slottet uppfördes 1669-81 för drottning Hedvig Eleonora efter ritning av Nicodemus Tessin d.ä. Inredningarna fullföljdes åren 1767-75 under ledning av Carl Fredrik Adelcrantz. Slottet har väl bevarade kungliga interiörer och inrymmer en stor samling av David Klöcker Ehrenstrahls målningar. Öppettider;
juni: dagligen kl. 12-16
juli: dagligen kl. 12-17
aug: dagligen kl. 12-16
Slottet är öppet för bokade visningar året om. Tfn: 0220-43035

Karl XV:s sluss/ – 1 kilometer från Borgåsund ligger den sydligaste slussen på Strömsholms kanal med det historiska namnet Konung Karl XV. Slussningar sker 4 gånger per dag under högsäsong och slussen är absolut värt ett besök under slussning. Fråga i vår reception efter slusstidtabell.

Österängarna – 5 kilometer från Borgåsund finns Österängarna som ingår i Strömsholms naturreservat. Ängarna karakteriseras av ett omväxlande odlingslandskap med en rad kulturhistoriskt och naturvetenskapligt mycket värdefulla miljöer. Särskilt värdefulla är de flera hundra år gamla ekarna som förekommer rikligt på Österängarna. Ekarna användes förr till skeppsbygge och det blev därför viktigt för staten att säkerställa god tillgång på ektimmer.

BADPLATSER
Sotebo – Sotebobadet ligger bara ett par hundra meter från Borgåsunds Hamncafé. Här finns hopptorn, flytbrygga. Ett mysigt litet bad vid sjön Freden. Badet är enkelt att promenera till från Borgåsund eller så tar man båten från gästhamnen.

Hästbadet – I folkmun kallas det för hästbadet och visst förekommer det att hästar kommer hit med sina ägare för att ta ett dopp men det är ovanligt. Däremot så går det bra att ta med hundar för ett dopp. Badet ligger ett par hundra meter söderut längs väg 53 från Borgåsund, se översiktskarta.

Sofielundsbadet – är en litet bad med enskilt läge. Vägen hit går genom en kohage, och är farbar både med cykel och bil.

Sandabadet – avståndet landvägen till Sandabadet är ca 5 km, sjövägen något längre. Detta är ett mycket välbesökt bad. Här finns både glass och dricka att köpa under säsong.

BO PÅ LANTGÅRD
Vi tipsar om två trevliga ”Bo på Lantgård”, båda i vacker Mälarnatur inom cirka en mils radie från Borgåsund. ”Villa Annorlunda” på gården Bolunda och ”Idas stuga” på Åsselsta Gård. Charmiga boenden med spår från svunna tider men idag utrustade med de flesta bekvämligheter. På gårdarna finns får, katter, hundar, hästar och nötkreatur.

Bolunda, Familjen Carnbring, Tel:0220-417 18, 0708-11 74, 47.Bolunda Gård

Åsselsta, Familjen Litsmark, Tel:0221-421 44, 073-667 11 57.Åsselsta Gård